Категорично не е спрян проектът за АЕЦ Белене. COVID кризата го

...
Категорично не е спрян проектът за АЕЦ Белене. COVID кризата го
Коментари Харесай

Петкова: Проектът за АЕЦ Белене не е спрян, COVID кризата го забави

 Категорично не е спрян планът за АЕЦ " Белене ". COVID рецесията го забави. 

Инвеститорският интерес към АЕЦ " Белене " е налице - той продължава да съществува. Това, което забави процедурата за избор на стратегически вложител, е рецесията с ковид. Няма отсрочване на плана с 5 години. Това съобщи министърът на енергетиката в " Лице в лице " по bTV. 

Ефектът за българското общество и българския бизнес е 324 млн. лв., които щяхме да платим, в случай че не бяхме предоговорили цената за газа, съобщи енергийният министър. 

С предоговарянето на изискванията включихме и пазарния детайл - това е справедливата цена. Ако не бяхме предоговорили цената, тя щеше да е 32 лв. и 50 ст., вместо 22 лв., добави Петкова. Всеки месец ще се трансформира цената на природния газ.

" Това, което предвидихме в контракта с " Газпром " е, че всеки месец ще бъде определяна цената на природния газ. Тъй като променихме формулата, в нея за първи път се появява детайла на спот пазар. Преди това формулата определяше цената на природния газ за България единствено въз основата на петролните съставни елементи и не отразяваше това какви са цените на международните пазари във връзка с природния газ. С предоговарянето на изискванията включихме и пазарния детайл. Каквато цена заплащат българските консуматори, за тях би трябвало да е ясно, че това е пазарната цена, справедливата цена, която би трябвало да бъде платена ", обясни енергийният министър.

Петкова заяви още, че до края на октомври КЕВР ще показа отчет в Народното събрание от инспекцията на топлофикациите в страната. Проверката беше предизвикана от големите сметки, които получиха потребителите за предишния отоплителен сезон. Има опция те да бъдат глобени, в случай че не работи правилно. Извършва се инспекция и в сдруженията за топлинно счетоводство.

Може би казусът с фактурите на " Топлофикация - София ". Той е по-скоро информационен. Нямаше в действителност неточности в сметките на хората.

Жаклен Коен към момента извършва ролята на изпълнителен шеф на Българския енергиен холдинг. Законът планува конкурс, към момента няма нов шеф на БЕХ, посочи, Петрова.

Тя добави, че Жаклен Коен е подал оставка по персонални аргументи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР